Contactgegevens
Het telefoon nummer van Hamofa Injection Moulding
+32 11 44 57 10
Het e-mailadres van Hamofa Injection Moulding
info@hamofa-moulding.be
Talen
Hamofa Injection Moulding in het Nederlands Hamofa Injection Moulding in het Engels Hamofa Injection Moulding in het Frans Hamofa Injection Moulding in het Duits

Matrijzen van Hamofa Injection Moulding,dé basis voor perfectie.Zonder de perfecte matrijs geen perfect spuitgietproces. Bij Hamofa Injection Moulding ontwerpen én bouwen we kwalitatief hoogstaande matrijzen voor elk type spuitgietproject.

Wat zijnMatrijzen?

Een spuitgietmatrijs is een stuk gereedschap dat speciaal voor een specifiek onderdeel of product gemaakt wordt. De matrijs – ook wel een mal of gietvorm genoemd – zorgt ervoor dat het gegoten product telkens exact dezelfde vorm krijgt.
Een matrijs bestaat uit twee delen – een spuitzijde en een uitwerpzijde – die samen een blok metaal vormen met een holte erin. De spuitzijde wordt ook de voormatrijs genoemd en is de vaste zijde die in de machine tegen de spuiteenheid aan zit. De uitwerpzijde is de beweegbare zijde die tijdens het spuitgieten naar de andere zijde beweegt tot de matrijs gesloten is en er daarna weer vanaf beweegt om het gegoten product te lossen.
De holte van de matrijs heeft de vorm van het te produceren product die we met vloeibare kunststof vullen. Het materiaal in de holte krijgt zo de vorm van het uiteindelijke product dat uit de matrijs komt. Een matrijs is dus de negatieve vorm of contravorm van het gewenste product. Er zijn diverse soorten matrijzen. De vorm en het materiaal waarvan een matrijs is gemaakt, hangt af van het te vervaardigen product. Verder zijn ook de druk en de temperatuur belangrijk voor de vormgeving en het ontwerp van de matrijs. Eenzelfde matrijs kan in verschillende machines geplaatst worden.

Matrijzen makenspecialistenwerk.

STAP #01Ontwerp

Matrijzen ontwerpen en bouwen, is een werk voor specialisten. Matrijzenbouw is een mechanische vormgevingstechniek. Bij het ontwerpen van een matrijs wordt extra aandacht besteed aan de vorm. Die moet zeer nauwkeurig worden bepaald omdat de matrijs exact het product moet vervaardigen volgens de vooropgestelde vorm en afmetingen.

STAP #02Materiaalkeuze

De materiaalkeuze voor de matrijs gebeurt in functie van de gewenste materiaaleigenschappen. Zo moet een matrijs voor spuitgieten van kunststoffen tegen hoge druk bestand zijn en niet vervormen. Daarnaast moet je de matrijs kunnen verwijderen zonder dat het product beschadigd uit de matrijs komt. Sommige matrijzen worden éénmalig gebruikt voor een uniek product – ook wel ‘de verloren mal methode’ genoemd. Voor grote series gebruiken we andere, duurzamere matrijzen. Vaak wordt een spuitgietmatrijs gemaakt van gereedschapsstaal, maar ze kan ook uit aluminium of een ander soort metaal vervaardigd worden.

STAP #03Matrijzenbouw

De volgende stap is het bouwen van de matrijs. Dat gebeurt doorgaans door verspaning. De onderdelen van de matrijs worden via machinaal draaien en frezen in de gewenste vorm gebracht waarna een gereedschapsmaker ze samenvoegt tot één volledige matrijs. Dit kan gebeuren met schroefdraadverbindingen of met lasverbindingen. Het lassen van matrijzen is een secuur werk voor een ervaren lasser omdat de delen van de matrijs niet mogen gaan bewegen. Onze zusteronderneming Hamofa Metal Machining vervaardigt de matrijzen in het geavanceerde CNC-atelier. Dat beschikt over innovatieve machines en geavanceerde technologie.